dissabte, 18 de setembre de 2010

LES VIRTUTS

Les Virtuts és un antic monestir. Penjat damunt del cingle, aguaitant la vall del Glorieta. Era el nucli de l'antic terme del Samuntà, a la riba dreta del riu, i que era format per tot de masos escampats aquí i allà. El terme perdé força envers els nuclis de població propers, (Montral, Alcover, L'albiol) i finalment les seves terres passaren a formar part de estos municipis. Després de la desamortització el petit centre espiritual fou desmantellat, i ara s'enruna poc a poc.
Per mi és un del llocs més macos de les Muntanyes de Prades, quan comences a caminar per la Vall del Glorieta amunt destaca a l'esquerra aquella proa rocosa. I quan finalmet després d'una costeruda pujada per un magnífic camí, hi arribes, la desolació i el buit és corprenedor. Després baixar tota la vall amb el riu i la seva aigua al costat és un final d'excursió fantàstic. Però sense la pujada i l'esforç d'arribar a Les Virtuts el tomb no és el mateix, us ho ben asseguro.

Aquesta satisfacció dels caminaires d'assolir l'ermita pujant de la vora del riu Glorieta ens ha estat manllevada. Sí, aquell camí que pacientment guanyava alçada per dins un atapeït bosc, ha desaparegut. Ha estat eliminat, suprimit, extingit. Me vai posar molt trist, més que les altres malmeses que vei per la muntanya, i és que vai col.laborar ja fa uns anys amb el C.F. Reddis, la seva Secció Excursionista, en la seva recuperació. Per cert, la Secció Excursionista del Reddis es veu que també té els dies comptats. I en aquesta suma de desgràcies cal dir que la primera ha sigut l'esfondrament del campanar de Les Virtuts. Ja diuen que los mals mai venen sols.
I és que ahir només baixar del cotxe, venint d'excursió, la primera cosa que ens van dir va ser que Labordeta ens havia deixat, per sempre.
No he sigut mai un seguidor de les seva música, ni de la seva escriptura i poguer sóc massa jove per entendre la seva lluita per la llibertat. Però quan sortia per la tele amb la seva motxila, ens el miràvem, muts, com qui escolta el mestre a classe. Estic segur que era una bona persona, una gran persona.

Realment avui és un dia gris, trist.
I no m'he pogut estar, de posar banda sonora a este post. Demano perdó als fans del senyor Cohen per posar la versió del senyor Buckley, que tampoc és entre nosaltres.

http://www.youtube.com/watch?v=XoSJSi2iRrk&feature=related


5 comentaris:

Joan ha dit...

Mira't el link de la banda sonora, que porta a la foto de Les Virtuts.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Realment entristeix veure com desapareixen elements del nostre patrimoni i jo, que no he estat mai a les Virtuts, ja no podré veure el campanar si no és en la seva fotografia.
Si ja no es pot pujar pel riu de la Glorieta, per on m'aconsella fer-ho, per l'Albiol? Gràcies per la informació.
Ah, en Labordeta, que al cel sia, va ser, abans que res, un home bo. Val la pena llegir aquest post:
http://www.gabrieljaraba.info/gabriel_jaraba_periodista/2010/09/labordeta-un-hombre-bueno.html
Salutacions.

JERKOUT ha dit...

Joan, arreglada la banda sonora.

Xiruquero, poguer la manera més adient i còmode de pujar a Les Virtuts és la que està explicada en aquest post del company Joan:
http://joanmupi.blogspot.com/2010/09/molins-de-tarres-les-virtuts-niu-de.html

Jo en tinc unaltre però és més difícil d'explicar. De totes maneres, si creus que el tomb és massa curt, o massa llarg, o tens cap més dubte no dubtis a demanar...

i en quan aquesta última notícia, és molt emocionant veure que una inmensa majoria de gent, de a peu, als blogs o pel carrer se'n recorda d'en Labordeta, quelcom d'especial que recordarem sempre.

Màrius Domingo de Pedro ha dit...

Oh! Hi ha un campanar... ;-)
Això de la creu de Mont-ral és molt fàcil. Suposo que saps que hi va haver un persopnatge molt peculiar a Mont-ral, que va ocupar diversos càrrecs, va fer la urbanització i altres meravelles.
Doncs suposo que la creu es deu haver venut a algun particular, que la deu tenir a casa seva.

JERKOUT ha dit...

dissortadament la foto ja té uns quants anys....
La veritat és que no en sabia res d'este personatge peculiar, i me fa l'efecte que quan menys en sàpiga millor. I per cert no podria ser la creu d'Almoster el complement de la base de Montral????