dilluns, 4 de juliol del 2016

BROCKEN






Després de pujar l'any passat lo Ben Nevis, cim més alt d'Alba, nom gaèlic d'Escòcia, este any volíem continuar esta tradició tot pujant al cim més alt de Deutschland, aprofitant que hi vivim.

Gentiana Lutea, espècie molt interesant i molt amenacada
Rundblättrige Glockenblume (Campanula rotundifolia)
Alguns me direu, que no que no, que lo cim més alt d'Alemanya no és lo Brocken sino com diuen a tot arreu, la Zugspitze.

Xanthorhoe montanata
I poguer oficialment ho és, però per mi, no. Raons? Moltes. La Zugspitze és la punta més alta a la cresta que uneix Bayern amb el Tirol, al límit sud del país, dins els Alps Bavaresos, una unitat geogràfica prou important, com per diferenciarla d'Alemanya. País pla per excelència.

Fuchs (Vulpes vulpes) que viuen al cim amb comoditat gràcies a les restes humanes

Lo Brocken, ans al contrari, és lo cim culminant del massís del Harz, al bell mig del país, just allí on s'estèn, sense interrupció la Norddeutsches Tiefland, part de la gran plana que s'estèn pel nord del continent, lo Baltischer Landrücken. No té cap cimal que li faci ombra. Cap al Nord, ens caldria buscar a la península escandinava!!! Cap a la resta de direccions, per trobar res semblant, hauríem de fer més de 100km en línia recta per trobar quelcom similar (ThüringenWald), i més de 200, per trobar cimals més alts, a la frontera amb la República Txeca (Bohèmia i Erzgebirge). Si teniu un dia clar la panoràmica és enorme...


A més estratègicament és molt més important. El nom de Harz prové de Hart, que en alemany antic significa bosc de la muntanya, (Harz a més vol dir resina), car devia ser la reserva de fusta i resina al bell mig de la gran plana cerealística alemana. És situada a cavall de tres lands, Nieder Sachsen, Sachsen Anhalt, i en menor mesura Türingen. A més a més la divisió entre la BRD i la DDR hi passava pel mig, fent del Brocken un dels cimals més militaritzats del món.

Després de 28 anys, lo 3 de Desembre de 1989 lo Brocken tornà a ser frei!
Voleu més raons??  Bayern no és Alemanya. Aquí on visc ara, Potsdam, la antiga capital de Prússia, no els hi tenen gaire carinyo als bavaresos. A més a més és lo més apropet que tinc, i com que només fa 1141m d'altura, hi hem pogut fer cap amb relativa facilitat.

Gaig  (Garrulus Glandarius)
Hi vam pujar des de Schierke, al vessant Sud de la muntanya, en el poble més entaforat en ella mateixa. A més, sortírem de la part alta, ja a 640 m d'altura!! Ja veieu que anàvem a lo fàcil. Però no ens pensàvem que ho fora tant!!!


Els camins estan molt fressats, autèntics carrerranys acondicionats per l'ús senderista, perfectament senyalitzats, a més, a la part alta de la muntanya és prohibit trepitjar el bosc a favor de la protecció del ecosistema. Savíem que hi pujava una pista, car dalt hi havien antenes de comunicacions i més edificacions de quan la guerra freda. El que ens va sobtar és que estigués perfectament asfaltada!! Encara que no oberta al públic, afortunadament.

Dactylorhiza maculata, en dubtes..
Dactyrholiza Fucsii, sense confirmar, car no és usual trobar-la sobre sòls àcids
Però el que va ser més aspatarrant fou trobarnos una via de tren, d'un tren a vapor!! De primeres, vam pensar que devia ser un antic carrilet d'unes mines aprofitat turísticament. No pas!! el tren hi puja fins dalt del cim!!! Deu ser un recorregut espectacular, que no pensem desaprofitar la següenta vegada que ens apropem al massís.


A la nostra ascensió, hi va haver una mica de tot, carrerrany, viarany fugisser al bell mig d'un bosc deliciós, pista de muntanya, carretera asfaltada.. No crec que fos la manera més bonica, però si prou variada i entretinguda. Ara que en sabem més, i si voleu pujar a peu, podeu demanar-me consell.


La part final, tot arribant per carretera, fa prouta costa, i el bosc deixa pas a brolles i pastures, i així tindre bones panoràmiques. Vam tindre un dia calitjós, i fent el recorregut a les hores centrals del dia no vam poguer disfrutar de les vistes del cim. Al cim hi trobareu, de tot, hotel, bar, estació de tren...

Pinsà (Fringilla coelebs)
I el cim. Un rocam corona bellament la part més alta de la planura sommital. Indret utilitzat des de l'antigor per bruixes i bruixots per fer els seus rituals, allunyats dels ulls inquisidors de les ments conservadores.


 

Aphantopus hyperantus

Kleiner Fuchs, Papallona de les Ortigues (Aglais Urticae)
Diuen que la nit que dóna pas a l'1 de Maig, la Walpurgisnacht hi arribàven una gernació de bruixes de tot arreu del país, que després de fer els seus rituals i balls netejàven la neu del cim, amb les seues escombres voladores, i així l'hivern desapareixia d'Alemanya fins l'any següent.

Teufelskanzel und Hexenaltar on el Doctor Faustus (Goethe) passà la Walpurgisnacht (30 d'Abril)
Encara que som rodejats d'edificacions esfereidores, gent i mobiliari artificial,
hom té la sensació de ser en un cim especial.


 

I res, baixant xanet xanet
per pista i vora el tren
vam poguer gaudir de la muntanya
tot pujant al més alt cim d'Alemanya


6 comentaris:

Àngels ha dit...

Quin lloc tan especial i tan atractiu, Brocken! Fas agafar ganes que un hi vagi...

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Quina delícia Jerkout! Si hi anés segur que no em perdria aquest tren.

JERKOUT ha dit...

Gràcies, espero que quan hi vagis no et decebi :)

JERKOUT ha dit...

Espero un dia explicar-t'ho!! Salut!!

Unknown ha dit...

Una sortida ben bonica,veig que també vareu trobar força "personal bosca",mixons, guineus etc, i ho acabes amb un rodolí, no és pot demanar més.

JERKOUT ha dit...

Oi tant!! demano poder tornar-hi!!