dimarts, 26 de juny del 2012

FARENA

Hi vàrem pasar la revetlla, ja que un conegut, que hi té casa mos va convidar. Lo normal fora haver aprofitat per fer alguna excursioneta però els excesos del dia anterior a barraques ho varen desaconsellar. La calor tampoc hi ajuda.
ftp://geofons.icc.cat/fitxes/XU/ETRS89/263130015.pdf
Lo terme de Farena (pertany a Montral, tot i que és més concorregut) és accidentat. És clos vora el Riu Brugent el qual li dona tota la vida. Els Motllats per una banda i la Serra del Bosc per l'atre amaguen este petit llogarret. Farena demunt d'un turó, a una distància respectable del riu, serva encara cert aire medieval. Sobrteot en la estructura, on els carrerons i escales costerudes són les protagonistes. Les cases, moltes massa arreglades li confereixen un aspecte idíl.lic, de poblet de muntanya. Un restaurant és lo nucli vital del poble.

D'excursions en podeu de fer de llargues, però la experiència me diu que a Farena, en general se'n fan de matinals. S'hi acostuma a anar quan el fred és història i se busca itineraris on poder-se banyar. La carretera que hi puja des de la Riba tampoc ajuda. A més Farena té la sort que té uns petites excursions pels topalls vora el poble molt agraïts. Cap als Picons, cap el Toll de l'Olla, cap a La Bartra, cap a Fontanelles. Són estos recorreguts, curtets, ideals per canalla, els més utilittzats.

  
Toll de l'Olla
Dissabte al vespre vai fer un tomet deixant als companys la fenya de preparar el sopar. Pel camí de el Pinetell fins els retombs sota el Castell de Ganyes i tornar per la carretera. I diumenge ans de dinar mentres tots eren al toll de l'Olla, unaltre noi i jo vàrem anar a buscar un toll (no en sabem el nom). És entre el Molí d'oli i la roca Molnera. No tinc fotos, però és fabulós. Més de vint metres de llarg, molt aubac, arrapat a un cinglet. L'aigua és clara i gelada i una profunditat important, jo nava acollonido. L'accés però és selvàtic i l'entorn poc adient per estar.s'hi. Això sí, el descens del riu per arribar i per sortir.ne és increíble, talment com si estiguessiu a l'Amazonas. Matxet indispensable!!!


Per cert les últimes dugues fotos, les maques, són de Chris.