dilluns, 4 de març del 2013

CASTELL d'ARENY

Si mai us havíeu preguntat quina era la dificultat de la cresta Est del Castell d'Areny, ja us la dic jo, primer grau, o sia amb prou feines posar les mans, i només un parell de camins. Si us pregunteu on és este castell, ara us ho explico.

Segur que hi heu passat mantes vegaes per la vora, molt a prop, tot pujant o baixant de la Vall de Bohí, o de la Vall d'Aran. És a la riba dreta de la Noguera Ribagorçana, però gairebé un quilòmetre apartat de la llera. A l'alçada del Pont d'Orrit, un dels accesos a La Terreta, a mig camí del Pont de Muntanyana i els túnels d'Escales. La carretera que hi mena surt del dit Campament, topònim revelador, (encara que no ens hem preocupat de confirmar.lo). Ara hi ha un novell campament: una benzinera, un forn, restaurants... Fent el servei que ans debien fer els edificis que hi havia al Pont d'Orrit, amb la ermita inclosa. Poguer us ve al cap una petita senyal a la carretera que diu Arén. Som a la Franja. Espero que amb este batibull de dades, no us hagi confós encara més.

Pos bé, l'altra dia baixant de la Vall d'Aran a tota llet, m'envien un missatge pel qual no hai de ser a casa tan aviat com era això, i vam decidir esmenar l'immerescut oblit d'esta població. I us asseguro que l'adjectiu immerescut no és gratuït.
camí de Sobrecastell
Després de dinar, vam anar a fer un volt pels voltants del poble. Si voleu pujar al Castell la opció de fer.ho, fent la cresta que surt del camí/pista de Sobrecastell és del tot recomanable. Us servirà per fer fotos molt maques, tindre xulíssimes perspectives de l'aubac i de la Valira de Cornudella, fer gaudir la canalla a les grimpades, i amés fent un tomet rodó, que sempre és molt agraït.

Valira de Cornudella
Del Castell , segle IX, no en queda gaire cosa dempeus, però lu que queda, la porta d'entrada és espectacular!!! A més  hi ha un conjunt enorme de tombes excavades a la roca, de tot tipus (es veu que ans li deien necròpolis, ara cementiri), un aljub, a més d'un mirador i tot de plafons explicatius, que expliquen la història del castell i els tipus de restes trobades.

Necròpolis
També podeu anar a veure les icnites (petjades de dinosaures). Han descobert per este terme ossos d'una nova espècie de dinosaure, l'Arenyosaure, encara que vistes les restes, segur acabareu posant en dubte la sua veracitat. Si hi aneu, no deixeu per res del món segir per dalt, una mica enllà de una torre metàl.lica i treure el cap damunt del les construccions del Pont d'Orrit vora la Ribagorçana. Bonic bonic. Al poble hi ha un museu dedicat als dinosaures, un centre d'interpretació, un casc antic declarat Monument Històric-Artístic...




melis

La part vella del poble també és molt digna de veure, on les cases buidaven la roca formada per arenisca. Fentse inclús finestres. també la iglèsia té notables proporcions, barroca, i per finalitzar només dir que als dos bars que vam entrar, nos vam xerrar en català. Ho dic per allò d'Arén...´







Una bonica sorpresa, de trobar tant per veure, i tant per apendre, amb el compromís de tornar, a fer una excursió més llarga, ja que els camins són xulíssims, estan nous, sense el pas de motos, i a més hi ha multitud de llochs a visitar, ermites, dòlmens, més icnites, ja us ho explicaré quan hi anem. I si aneu vatres abans, que us ho recomano ja m'ho explicareu.
Pont d'Òrrit

7 comentaris:

Màrius ha dit...

Tens un curs de seguiment de carnivors a LaSelva, si t'interessa escriu-me i te'n dono detalls.
Salut

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Mira que n'arribem a passar de llarg de llocs que mereixen una estada!
I així, sense esperar-ho, tenir un temps addicional per a fruir com ho heu fet, és magnífic.
Ne prenc nota per si dia.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Perdó. Vull dir per si un dia anem per allà.

JERKOUT ha dit...

Màrius, merci, tan sols era curiositat, unes petjades que no sé per on agafarles. Merci per l'interés!!

JERKOUT ha dit...

Xiruqueru, del tot recomanable, perquè a més de veure en molt poc espai una gran quantitat d'elements de gran interés excursionista, de país, hi pots respirar la flaire dels ramats i la soledat de les terres aspres.

Gatsaule ha dit...

Carai, quin lloc més bonic! I això que no parles del tema geològic que té molt bona pinta!! M'has donat una bona idea!!

JERKOUT ha dit...

Gatsaule, del tema geològic no en parlo per por a dir bestieses, però si recordo que era un indret important per l'aflorament d'arenisques, tant important que dóna nom al poble. M'alegro que algú aprofiti les entrades al blog i espero poder fruïr de la teua idea ben aviat. Salut!!!