dijous, 29 de novembre de 2012

La SERVERA del FRANXO

Dissabte passat vam anar al Port, en el marc d'una trobada d'un grup del face i també d'una "quedada" d'un foru. Feia una mica de peresa fer.hi cap tan aviat, i fou Chris, que se va aixecar a hores indecents per fer el dinar, la que finalment va empényer per anar.hi. Tot i així vam arribar tard, però vam tindre la sort que algú altre ho va fer més tard, i no vam quedar massa malament.
I com que a la excursió hi ha molt blocaire bastant més competent que un servidor us poso els enllaços (Vamos de Ruta) corresponents perquè gaudiu de les fotos i sapigueu amb exactitud què vam fer.
Fins a la Cova Benaixa (on no vai tindre collons de pujar als forats de dalt) vam anar plegats. En aquí Chris et moi ens vam separar per continuar quelcom que van començar una colla on hi havia Chris a finals de setembre. La excursió en qüestió la va ressenyar el company Joan.

En aquí, començo doncs el relat nostre. Vam anar junts fins a Coll de Pere (ICC) (no marcat en Piolet), on ells tiren avall per l'aubaga a trobar el Barranc de Cucons. Natres primer descartem el camí del catastre que d'aquí baixava fins a Mas de Franxo. És molt tapat, com ja van esbrinar els companys. Seguim doncs la carena a Ponent, per la banda sud, de vegetació més esclarissada. Trobem alguna fita dels companys, en posem alguna també.
Pins de les Fontetes de Santa Maria, ans coneguts per Pins del Fenassar
Tot vorejant la cota (940 segons ICC, 945 segons Piolet), anem guaitant, ja que hauríem d'intuïr el traç discontinu que surt al mapa Piolet i que salta del Barranc de Cucons al de Franxo. La búsqueda és infructuosa i cambiem d'estrategia. Sense haver reconegut pam a pam aquell vessant (i en referència al Mapa Piolet) no dubtem a dir.vos que la ratlla discontínua que del Barranc de Cucons salta al Barranc del Franxo, a l'Est de la Punta Cucons és un pèl agoserada per no dir altra cosa.
Carrer Ample
soledat
art llevantí
Ens situem (a ull) a la cota 900 de la carena Sud-Oest de la cota 940. D'allí marquem l'azimut 140º i comencem a davallar. El problema és que seguint el 140 a la bruixóla el bosc és de mal pasar. Així que anem més aviat al 110, més ample i menys dreturer. Arribem al caire de la rasa que baixa de Coll de Pere.

Pou del Maraco

En aquí el vessant és més dret i ens cal caminar més intel.ligentment. Un cinglet ens separa del fondo de la rasa. Així doncs, nem paral.lels al barranc, baixant de biaix, per una zona bastant espessa de matolls. Al cap de poc i sense voler som baix del cinglet en qüestió. Aquí la vegetació és alzinar madur per on se passa sense entrebancs. Sense voler fem cap a la llera del barranc que baixa de Coll de Pere.Font de la Solsida
En aquí decidim seguir el traç que baixa per la esquerra hidrogràfica del barranc. Només portem unes passes i ens adonem que anem per un camí vell. Somriures. Poquetes passes més i veiem a l'altra banda del barranc el Mas de Franxo, i anem intuint enmig de la vegetació el camí que ens hi portarà. Alcem la veu, riem, estem contents, joiosos, exultants!!!

la troupe
Cova Benaixa
Baixem a creuar el barranc (meravellós) que baixa de Coll de Botana, i a l'altre banda deixem a esquerra el traç que puja tot seguint (creiem) l'antic camí que baixa de Coll de Pere. Anem a dretes pujant una mica i arribant de pla a l'era de Mas de Franxo, on amaguem tisores, tensió i alcem la vista per disfrutar de les últimes clarors al Port.


Servera del Franxo
D'aquí, ja sense història, xerrant per la pista, tranquilament, relaxadament, parant només a veure la magnífica Servera del Franxo, (ja amb poques fulles) la fabulosa Font de Franxo i plegant els rovellons que anem trobant al pas.

Font del Franxo

Arribem als cotxes a l'hora que els nostres companys d'excursió, i quedem per nar a fer un beure a Orta. Tot plegant un dia ben maco, si no fos que allí mateix, al bar, me vai assabentar que hi ha un recorregut interessant i emocionant pel Riu Sec que...


4 comentaris:

FONSI ha dit...

Excelente reportaje de ruta y magníficas fotografías.
Te felicito.
Salu2

JERKOUT ha dit...

moltes mercés...

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Quina excursió! ...és que els Ports son únics...
Ei, la darrera fotografia és una obra d'art!

JERKOUT ha dit...

mercés, però no és pa tant, només fent un click a corretgir i..